Wat doet te doen als U een gierzwaluw vindt

 1. Een gierzwaluw op de grond is een gierzwaluw in nood. Pak hem op en neem hem mee.
 2. NOOIT TERUG IN DE LUCHT GOOIEN - er bestaat een hardnekkige fabel dat men gevonden gierzwaluwen terug in de lucht moet gooien. Een gezonde gierzwaluw zal zelf terug opstijgen. Het feit dat hij of zij aan de grond zit heeft een reden. Gooi hem dus niet in de lucht!
 3. ZOEK HULP - begin zelf niet te experimenteren maar zoek hulp. Wij zijn maar een mailtje verwijderd.
 4. HET JUISTE VOEDSEL - als je absoluut iets wil geven weet dan dat gierzwaluwen insecteneters zijn! Dus geen brood, geen melk, geen yoghurt, geen ei, geen gehakt, geen katteneten. Enkel insecten ! 
  Ook meelwormen, regenwormen, gedroogde insecten, of voeder voor andere vogels zijn uit den boze!
 5. Water mag enkel gegeven worden d.m.v. enkele druppeltjes langs de snavelrand zodat de gierzwaluw dit zelf kan opzuigen. Nooit direkt in het bekje!
 6. Om de pluimpjes niet te beschadigen raak je de gierzwaluw zo weinig mogelijk aan met de blote hand. Propere handen zijn zeer belangrijk maar handschoenen nog beter.
 7. Gierzwaluwen met een bleek slijmvlies en gewonde gierzwaluwen moeten meteen verzorgd worden! 
  Een zeer aktieve gierzwaluw met een spits borstbeen is een gierzwaluw die DRINGEND hulp nodig heeft.
 8. Warmte! Ook al is het warm buiten, een gierzwaluw op de grond kan onderkoeld zijn. Heel erg vermagerde gierzwaluwen legt men best op een warmtekussen of een plastieken fles met warm water en een handdoek erover (over de warmtebron en dus niet over de gierzwaluw). Opgelet, max. 32 graden!
 9. Gierzwaluwen blijven in het nest tot ze startklaar zijn. Een test doen ze niet!

 10. Bij vondst doe je de gierzwaluw best voorlopig in een kartonnen doos met verluchtingsgaten. Leg een handdoek in de doos, maak er een nestje van en plaats de gierzwaluw op de handdoek. Als de gierzwaluw koud aanvoelt of nog geen pluimpjes heeft geef hem dan een extra warmtebron (max 32graden) maar let er op dat de gierzwaluw deze warmtebron ook kan verlaten als hij het te warm krijgt.
 11. Gierzwaluwen zijn trekvogels en moeten tegen de herfst een volledig intakt verenkleed, goede sterke borstspieren en een gewicht van ongeveer 40 gram hebben om te kunnen vertrekken. Voor hun reis naar Afrika moeten de gierzwaluwen in topconditie zijn!

Develop a web page with Mobirise